فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1400)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم خسروی*، محمود یحیی زاده فر، دیوید الستروم، محسن علیزاده ثانی صفحات 11-48

    امروزه سرمایه انسانی مهمترین دارایی برای پیشرفت نهادها، سازمانها و شرکتها عنوان می شود و محققین دریافته اند که توسعه ی اصالت فردی، زیربنای خودشکوفایی و نوآوری در اجتماع، بنیادگزار پیشرفت های چشمگیر فرهنگی و بالتبع متاثر و مترقی ساز صنعت، کارآفرینی و اقتصاد است. مهمترین راه تقویت سرمایه انسانی ارتقادهی معنوی به افراد است و در این میان اخلاق فاضله و نیکوی فرد اصیل مهمترین عامل بروز و ظهور ایده های تازه ی افراد و به کارگیری عملی نیروهای بالقوه ی نوآورانه است. با توجه به این حقیقت، در این تحقیق به طور توصیفی و تحلیلی بیان شده که چگونه تاکید بر فلسفه ی فرد با اخلاق به عنوان سرمایه ای که اصالت از آن اوست، می تواند تحولات کلان اجتماعی، سیاستی و اقتصادی ایجاد کند. توجه کاربردی به اصالت فرد خلاق و اخلاق مداری، مزیت های رقابتی در نهاد ایجاد می کند، زیرا موجب کم رنگ شدن رذایل اخلاقی می شود و حتی قبل از قوانین، تضمین سلامت دستگاه اداری و زدودن فساد را محصل می سازد. در این میان نهادها بستری برای ظهور و بروز استعدادهای نوآورانه و نقش آفرینی افراد اخلاق مدار اصیل در اجرای خط مشی های بالا به پایین و پایین به بالا هستند. نقش نهادهای رسمی در خدمت، ایجاد نظم و مهیا نمودن بستر سالم حمایتی برای فعالیت فرد اصیل و نهادهای غیر رسمی به عنوان تسهیل گر تمرین اخلاق فاضله و اکرام و مشارکت بازیگران سطوح پایین تر بیان شده که چگونه منجر به بروز نوآوری، فرهنگ شایسته سالاری، رفاه معیشتی و اقتصاد عدالت گرایانه خواهد شد.

    کلیدواژگان: اصالت فرد، عدالت اخلاقی، نهاد رسمی و غیر رسمی، اخلاق حرفه ای، اقتصاد عدالت گرایانه
  • مریم سالم*، سیده فاطمه نورانی خطیبانی، میترا (زهرا) پورسینا صفحات 49-75

    پژوهش حاضر به روش تحلیلی-توصیفی درصدد تبیین رابطه فلسفه و دین در مسیح شناسی بویثیوس است. بدین منظور در رسایل کلامی به عنوان نماینده دیدگاه های کلامی بویثیوس سه کار صورت می پذیرد: 1. تعیین و تبیین مسئله کلامی ای که بویثیوس در مسیح شناسی به دنبال پاسخ به آن بود. 2. تبیین مولفه هایی همچون: تبیین عقلانی «تثلیث» به کمک مقوله رابطه، تعریف دقیق «شخص» و «طبیعت» در مسئله «تثلیث»، نشان دادن ضعف عقلی و نقلی آرای اوتیکس و نسطوریوس و همین طور تاکید بر تمایز بین طبیعت و شخص که بویثیوس به واسطه آنها به حل مسئله می پردازد. 3. پاسخ نهایی بویثیوس به این مسئله کلامی. در تسلای فلسفه به عنوان نماینده فلسفه بویثیوس به دنبال واکاوی دو مسئله هستیم: 1.آیا این رساله چنانکه بعضی ادعا کرده اند فاقد هرگونه نشان و تعلیم مسیحی است؟ 2. آیا بویثیوس در این رساله به صراحت تعالیم مسیحی را زیر سوال می برد یا اینکه تنها آشکارا به مسیحیت اشاره نمی کند؟ بررسی این موارد مودی به این نتیجه شد که در رسایل کلامی، بویثیوس ایمان مسیحی را با تبیین عقلانی در توافق با عقل می دید؛ در تسلای فلسفه، نیازی به اشاره مستقیم به تعالیم مسیحی نمی دید؛ وی به دنبال نجات بخشی عقل است و این هیچ تعارضی با ایمان مسیحی او ندارد.

    کلیدواژگان: بوئثیوس، تسلای فلسفه، مسیحشناسی، رابطه، شخص، طبیعت
  • محبوبه اکبری ناصری، شمس الملوک مصطفوی*، شهلا اسلامی صفحات 77-104

    در "پدیدارشناسی روح"، شواهدی دال بر این همانی مطلق و امر الهی وجود دارد. امر الهی در نزد هگل ذات عقلانی دارد؛ بنابراین امر الهی بی کرانه می بایست در موجود کران مند حضور یابد تا روح، خود را در جهان محقق سازد. این پویش و عزیمت روح در "دین طبیعی" و به موازات آن در هنر نمادین پدیدار می گردد. "پیکره های گیاهی" نخستین ریخت تن یافته امر الهی اند. این ریخت بدوی ابتدا به صورت "ستون"های ساده نشان داده می شود که کمترین "کار" بر روی آن ها انجام شده است. این ستون ها عمدتا از ملحقات معماری هستند. پیکره های گیاهی مستقل به ندرت یافت می شوند، زیرا در این مرحله روح آزاد نیست و شناخت او از خویشتن در حد شناخت گیاهان است. در "دین گیاهان" معصومیتی وجود دارد که با آغاز زیست جانوری و پیکار و پویش ناشی از آن، از دست می رود. با پایان دین طبیعی و هنر نمادین، پیکره های گیاهی به صورت "رفع شده" در ادیان و هنر ادوار بعدی تداوم می یابد. دین گیاهی، سرآغاز بیان امر الهی تن یافته در ادیان است.

    کلیدواژگان: امر الهی، پیکرسازی، دین گیاهی، هگل
  • محمدحسین مرادی نسب*، علی شیروانی هرندی صفحات 105-134

    شتاب روز افزون علوم کامپیوتری به ویژه در زمینه ی هوش مصنوعی، به شکل گیری الاهیاتی نوپا منجر شد که از آن به الاهیات دیجیتال تعبیر می گردد. الاهیات دیجیتال با تعاریفی نو از انسان، روح، زندگی و نظایر آن، همه ی پدیده های عالم را از منظر علوم کامپیوتری به نظاره نشسته است. فرانک تیپلر با ارایه نظریه ی نقطه امگا و تعریفی دیجیتالی از انسان به تبیین معاد جسمانی می پردازد و سعی در سازگاری آن با آموزهای دینی - به ویژه مسیحیت- دارد. این نوشتار با توجه به مبانی نظریه نقطه امگا و تبیین آن از معادجسمانی می پردازد و سپس آن را مورد ارزیابی قرار می دهد. نتیجه آنکه این دیدگاه بر مبانی محکمی استوار نیست. مبانی مانند تکینگی فناوری با اشکالات متعددی روبروست و اصل نهایی آنتروپیک علمی نیست. این نظریه - بر خالف آموزه های مسیحی - دیدگاهی الحادی است و منجر به نتایج و لوازم نادرستی مانند نفی قدیم و ازلی بودن خداوند می گردد. نقطه امگا در توجیه حکمت رستاخیز و تبیین عالم برزخ، ثواب و عقاب اخروی ناتوان است و دارای تناقضات درون متنی است.

    کلیدواژگان: الاهیات دیجیتال، انسان شناسی دیجیتال، اصل آنتروپیک، معادجسمانی، نقطه امگا، فرانک تیپلر
  • آیسودا هاشم پور*، علیرضا فارسی نژاد صفحات 135-163

    این نوشتار درصدد واکاوی مبانی حکمت اشراق در ارایه تعریف نوینی از علم و ترسیم الگویی آموزشی بر آن اساس می باشد. با تاملی در مبانی نورشناسی اشراقی، معرفت شناسی، انسان شناسی و روش شناسی سهروردی این مطلب متبادر می شود که مراتب نور، مراتب ادراک و مراتب نفس انسانی کاملا متناظر هستند و انسان با ارتقای درجات نوری خود با دستورالعمل های خاص، به لحاظ ادراکی نیز مترقی می شود. از این رو می توان تعریف نوینی از علم ارایه نمود که اعتبار آن بطور کلی با دیگر نظریات حوزه معرفت متفاوت است. از نظر سهروردی «شهود» به عنوان پشتوانه ای عظیم برای فهم درجات عمیق حقیقت تلقی می شود که نیل به آن از طریق عالم خیال و ارتقای ساحت نورانیت انسان میسور است. نوشتار حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی مبانی و مختصات این نوع از علم شناسی در حکمت اشراق- که می توان آن را علم اشتدادی نامید- بپردازد و از این رهگذر نتایج آموزشی آن را تبیین نماید. مطابق نتایج این جستار «تکامل تدریجی مراتب ادراک» و به تبع آن «رسمیت فهم های مختلف از حقیقت واحد» به گونه ای که منجر به شکاکیت و نسبیت محض نشود، دو نتیجه اساسی نظریه علم اشتدادی خوانده می شود که تحقق آن منوط بر پیاده سازی تعریف و ابعاد نظریه علم اشتدادی و اتخاذ راهکارهای متناسب در سیستم آموزشی است؛ از این-رو به نظر می رسد ظرفیت وسیع حکمت اشراق در استنباط ابعاد مختلف آموزش و بهبود اجزای سیستم آموزشی نظیر اصول، نتایج و راهکارهای تعلیم، غیر قابل انکار باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، نور، مبانی اشراقی، سهروردی، شهود، علم اشتدادی
  • محمد حیدرپور*، حسین دباغ صفحات 171-202

    نظریه هیومی انگیزش حالات شناختی نظیر باور را فاقد قوت انگیزشی میداند و تاکید میکند برای اینکه فاعل برای انجام فعلی برانگیخته شود، لازم است که نه تنها یک میل پیشین مثلا به Φ داشته باشد بلکه همچنین این باور را هم داشته باشد که با انجام عمل Ψ، میل پیشین به Φ برآورده خواهد شد. این نظریه تقریرهای مختلفی ممکن است داشته باشد، اما در این مقاله ما تقریری از برنارد ویلیامز را مدنظر قرار میدهیم که برآورده کردن یا ارضای میل پیشین تنها مبنای انگیزشی برای انتخاب عمل قرار میگیرد. هدف مقاله حاضر این است که نشان دهد این تقریر از نظریه هیومی هر چند نظریه استانداردی برای تبیین اعمال قصدی به شمار میرود، برای تمایز گذاشتن میان انگیزشهای درست و نادرست با دشواریهای قابلتوجهی مواجه است. به منظور رسیدن به این مقصود، پس از ارایه مقدماتی ناظر به دیدگاه هیومی ویلیامز، به ترتیب از تمایز میان انگیزش لنفسه و لغیره، تمایز میان انگیزش خودگرایانه و دگرگرایانه، داوری افراد بر اساس انگیزش ها، و آزمایشی فکری سخن به میان خواهد آمد. به نظر میرسد که یک نظریه انگیزشی خوب در مقام نظریهای فرا اخلاقی طبق فهم و شهود عموم آدمیان باید بتواند این نوع از تمایزات را در خود جای دهد در حالی که مدل ویلیامزی نظریه هیومی انگیزش فاقد این ویژگی است.

    کلیدواژگان: انگیزش لنفسه و لغیره، انگیزش خودگرایانه و دگرگرایانه، اعمال خالصانه، دلایل به سود انگیزش درست، برنارد ویلیامز
  • علیرضا آل بویه*، مریم سادات رضوی صفحات 203-239

    جمعیت جهان به صورت چشمگیر و روز افزونی در حال افزایش است و مردم با مشکلات و معضلات مهمی چون گرسنگی و سوءتغذیه شدید روبه رو هستند. به ادعای برخی از افراد، تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی می تواند راه حل مناسبی برای تامین غذای سالم و کافی و درنتیجه حل گرسنگی جهانی باشد. تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی با مخالفت های بسیاری نیز روبه رو شده است. گروهی از مخالفان، با ارایه دلایل الاهیاتی، تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی را به خودی خود و بدون در نظر گرفتن پیامدهای آن، غیراخلاقی و ناپسند می دانند. این مقاله درصدد بررسی و نقد مهم ترین دلایل الاهیاتی مخالفت با تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی مانند بازی در نقش خدا، عبور از مرزهای گونه، نقض ارزش ذاتی گیاهان و حیوانات و تغییر در خلقت است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که این دلایل از اتقان کافی برخوردار نیستند و نمی توانند غیراخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی را اثبات کنند، البته لازمه این مطلب اخلاقی بودن چنین کاری نیست.

    کلیدواژگان: غذاهای اصلاح شده ژنتیکی، بازی در نقش خدا، عبور از مرزهای گونه، نقض ارزش ذاتی گیاهان و حیوانات، تغییر در خلقت
  • امین قائمی، میثم سفیدخوش* صفحات 241-276

    همانگونه که کیرکگور تصریح کرده است، رنج آدمی را با فردیت آن می شناسیم. ولی این رنج متفرد در هنگام ظهور یک بلای فراگیر چگونه می شود و چه تحولاتی را از سر می گذراند؟. آیا عمومیت بلا همیشه زمینه ای برای تاب آوری بیشتر رنج بلا برای فرد است؟ مگر آیا عمومیت بلا مجالی برای یاری رسانی به کسانی که همه درگیر رنج اند باقی می گذارد؟ آیا میان انواع بلایای فراگیر از حیث اقتضایات آنها برای تاب آوری یا غلبه بر رنج متفرد تفاوتی نیست؟ پرسش هایی از این دست ما را به بازخوانی نسبت فردیت رنج و عمومیت بلا وا می دارد زیرا خود کیرکگور به تحلیل رنج آدمی در وضعیت عمومیت بلا نپرداخته است. کیرکگور در کتاب بیماری تا سرحد مرگ از زبان شخصیتی به نام آنتی کلیماکوس، به عنوان نماینده ای از یک وضعیت اگزیستانسیل آدمی، نظرگاهی درباره مفهوم رنج پیش می اندازد که نسبت تنگاتنگی با مفهوم نومیدی دارد و دستمایه تحلیل ما برای بررسی مسئله فردیت رنج در عمومیت بلاست. در این تحلیل از رویکردی در این مقاله که آن را آنتی کلیماکوسی می نامیم یاری گرفته می شود تا پرسش های مذکور پاسخی یابند. اجمالا در این نوشتار گفته خواهد شد که فردیت رنج در شرایط عمومیت بلا شاید انسان تنهاشده را از پیگیری همنهاد در یک دیالکتیک سه سطحی برای رهایی از نومیدی باز دارد، ولی حضور امرابدی الهی در بستر امورزمانمند می تواند در این زمینه گره گشا باشد.

    کلیدواژگان: فردیت، رنج وجودی، سورن کیرکگور، آنتی کلیماکوس، عناصر اگزیستانسیل، بلای همه گیر
  • محمدرضا بیات*، سامان مهدور صفحات 277-313

    یورگن مولتمان، الاهیدان پروتستان، تحت تاثیر جنگ های جهانی و دیگر حوادث سیاسی اجتماعی قرن بیستم، به این نتیجه رسید که خوانش سنتی از آموزه فرجام جهان نمی تواند بستر مناسبی برای تحقق امید مسیحی به فرجام جهان باشد، زیرا نسبت به سازوکار موجود حاکم بر جهان بی تفاوت است. بر اساس دیدگاه مولتمان خدای پدر فرزند خویش را برای اصلاح این سازوکار فرستاد، ولی قدرتمندان جهان وی را به صلیب کشیدند. با این وجود خداوند با رستاخیز مسیح هدف آنها را ناکام گذاشت. به باور مولتمان، با تکیه بر عهد جدید می توان سازوکاری را برای جهان (سازوکار موعود) در نظر گرفت که بستر مناسبی برای تحقق امید مسیحی برای فرجام جهان باشد. این سازوکار دارای مولفه هایی است که با تکیه بدانها می توان به نیاز انسان معاصر پاسخ گفت. لذا فرجام شناسی مولتمان زمان مند، زمینه مند و شمول گراست؛ اما با وجود این نکات، تردید در ایجاد امید روانشناختی، ناسازگاری میان آموزه روح القدس و خصلت شگفتی امید مسیحی، تردید در توفیق روش شناختی تخیل الهیاتی، ابهام در سازوکار درهم کنش زمان خطی و زمان ابدی و ابهام در چگونگی تاثیر این امید در رفتار مومنان این تفسیر از امید مسیحی را محل تردید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: یورگن مولتمان، فرجام شناسی، الاهیات مسیحی، رنج مسیحی، امید
  • حمید عطائی نظری* صفحات 315-343

    در میان برهان های خداشناسی ارایه شده در فلسفه و کلام اسلامی «برهان صدیقین» به سبب ویژگی های خاص خود جایگاهی منحصر بفرد دارد. این برهان که نخستین بار از سوی ابن سینا مطرح شد با اقبال فیلسوفان و متکلمان پیرو او مواجه گردید و شماری از آنان کوشیدند تقریرهایی تازه از آن را ارایه نمایند. از جمله، خواجه نصیرالدین طوسی (د: 672 ه‍.ق.)، در رساله فصول تقریری تازه مهمی از برهان صدیقین را مطرح نمود که به گواهی برخی از متکلمان، ابداع وی به شمار می آید. تقریر تازه خواجه نصیر از برهان صدیقین و نیز تاثیرها و بازتاب های بعدی آن در مکتوبات فلسفی _ کلامی تاکنون مورد توجه جدی قرار نگرفته است و بدین سبب سهم قابل ملاحظه خواجه در تطور و تنوع برهان صدیقین در فلسفه و کلام اسلامی نادیده انگاشته شده. در پژوهش حاضر پس از اشاره به تقریرهای متداول برهان صدیقین در دوره محقق طوسی، از رهگذر مقایسه تقریر نوآورانه وی از برهان صدیقین با تقریرهای پیشگفته، ابعاد ابتکاری تقریر خواجه نشان داده می شود. همچنین، با تتبع در نگاشته های کلامی امامیه و اشاعره این نکته ثابت می شود که تقریر نوین خواجه با استقبال شایان توجه متکلمان امامی و اشعری پس از وی روبرو شده است به گونه ای که بسیاری از آنان به بازگفت یا ارایه تقریرهایی مشابه آن پرداخته اند.

    کلیدواژگان: برهان های خداشناسی، برهان صدیقین، ابن سینا، نصیرالدین طوسی، کلام امامیه
  • محسن کرمی* صفحات 345-379

    نسبت میان فیلم و فلسفه به آن سادگی ها که در بدو امر به نظر می رسد نیست. از سویی، فیلسوفان به بحث در باب ماهیت فیلم می پردازند و مثلا می پرسند که چه چیزی یک فیلم ضبط شده را به اثری هنری تبدیل می کند؟ و، از سوی دیگر، پاره ای از فیلم سازان می کوشند تا از مضامین فلسفی در آثارشان استفاده کنند و، به تعبیری، فیلم فلسفی بسازند. اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و دعوی سومی نیز در دهه های اخیر طرح شده است: این که فیلم ها می توانند فلسفه ورزی کنند. این رهیافت تازه را معمولا «فیلم به مثابه ی فلسفه«، «فیلم فلسفه«، یا «فیلمسفه» می خوانند. استدلال های چندی در دفاع از این فرضیه اقامه شده است و هر کدام از مدافعان این دعوی تازه، از طلایه دارانی چون کول گرفته تا فیلسوفان حاضری چون وارتنبرگ و کرول، استدلال ها و تبیین های خاص خود را پیش نهاده اند. در جستار حاضر، از منظری دیگر، کوشیدیم تا نشان دهیم که فیلم ها از شش وجه می تواند در مقام فلسفه ورزی ایفای نقش کنند. یعنی هستند فیلم های که به شرح نکته ای فلسفی می پردازند، فیلم هایی که طرح مساله می کنند، فیلم هایی که دفاعیه یا ردیه ای بر موضعی فلسفی عرضه می دارند، فیلم هایی که برنهاد فلسفی اقامه می کنند، و فیلم هایی که در مقام استذکار و یادآوری عمل می کنند.

    کلیدواژگان: فیلم به مثابه ی فلسفه، فیلم فلسفه، فیلمسفه، فلسفه پردازی، استدلال، تبیین
  • سید امیررضا مزاری* صفحات 381-409

    یکی از مهمترین مسایل فلسفی که همیشه همراه انسان بوده است ،مواجهه انسان با مرگ است. سنتهای مهم فلسفی به این مهم همواره به طور جدی پرداخته اند و تلاش کردند تا مرگ را به عنوان جدی ترین دغدغه انسان مورد تحلیل قرار دهند . اپیکوریان به عنوان یکی از مهمترین سنتهای فلسفی باستان درصدند تا آموزه های خود در مساله مرگ را با اتکا به خرد انسانی حل کنند.در عین حال مرگ از دوران سنگ تا عصر مدرن دچار دگردیسی در بافت اجتماعی شده است . به طوری که در عصر مدرن ترس از مرگ به عنوان جدی ترین مساله مورد توجه فیلسوفان و روانشناسان قرار گرفته است. به ویژه تغییر مفهوم مرگ که به نوعی در عصر مدرن کاملا شرم آور تلقی می شود.در حالی که مرگ به عنوان یک سفر این جهانی یا آن جهانی در قبل از دوران مدرن تلقی می شد، اکنون به یک معضل اجتماعی با عارضه های بی شمار تبدیل شده است. این مقاله به این موضوع خواهد پرداخت که نشان دهد چگونه آموزه های اپیکوریان را می توان در عصر مدرن بازخوانی کرد. این بازخوانی بر این فرض استوار است که استدلال درمانی توان مواجهه مناسب با مرگ را در عصر مدرن دارا است.

    کلیدواژگان: اپیکوریان، استدلال درمانی، عصر مدرن، مرگ
  • مهرداد صفری آبکسری* صفحات 411-439

    در این نوشتار در وهله اول در جست وجوی نظریه معنای زندگی در ویتگنشتاین متقدم با تاکید بر رساله منطقی- فلسفی هستیم. اما خوانش هایی که تاکنون از رساله منطقی- فلسفی شده سخن گفتن از گزاره های فلسفی را میسر و ممکن نمی کند چون همه آنها به شکلی ظاهر فقرات 6.54 و 7 را پذیرفته اند که معنای ترک سخن گفتن از گزاره-های غیرعلمی است. بنابراین، سخن گفتن از یک نظریه معنای زندگی در ویتگنشتاین متقدم با مانعی بزرگ روبه رو می شود. به همین دلیل، بخش ابتدایی این نوشتار وقف بررسی و حل این مشکل و پیشنهاد خوانشی برای حل این مشکل می شود. این کار با اقتباس خوانش گرامری- استعلایی می شود. در مرحله بعد پاسخ های ممکن ویتگشنتاین به مسئله معنای زندگی را از رساله منطقی- فلسفی عرضه می کنیم. درنهایت، بهترین پاسخ ممکن ویتگنشتاینی را به به مسئله ی معنای نزدگی متمرکز بر رساله منطقی- فلسفی معرفی می کنیم. درنهایت، معلوم می شود که ویتگنشتاین معنای زندگی را در گروی نوعی جاودانگی می داند که متضمن بی زمانی است، نه نوعی جاودانگی متضمن زمانی بس دراز است.

    کلیدواژگان: تراکتاتوس، ویتگنشتاین متقدم، معنای زندگی، خوانش گرامری-استعلایی، بی زمانی، مهمل
  • سید علی حسینی* صفحات 441-477

    در فلسفه ی مشایی، دو دیدگاه درخصوص خودآگاهی به چشم می خورد: دیدگاهی که خودآگاهی را به چیزی جز ذات فاعل شناسا مشروط می کند و رایی که می گوید به محض پیدایش ذات فاعل شناسا، بی هیچ قیدی، خودآگاهی نیز ایجاد می شود. معمولا خودآگاهی مشروط به ارسطو نسبت داده می شود و مخالف جدی وی نیز ابن سیناست که ذات انسانی و خودآگاهی را جدایی ناپذیر می داند. آکوییناس که از طرف داران خودآگاهی مشروط است، سعی می کند با تمایزگذاری میان خودآگاهی استعدادی و بالفعل، در عین التزام به دیدگاه ارسطو و مشروط کردن خودآگاهی به تجربه ی حسی، از ابهامات و ایرادهای دیدگاه او بپرهیزد و مزایای دیدگاه سینوی (ازقبیل حفظ شهود و منظر اول شخصی و حفظ هویت وجودشناختی شخص) را حفظ کند؛ اگرچه وی در این ترکیب کردن، از ابهامات دیدگاه ارسطو می کاهد، اما به دلیل شکافی که میان ناآگاهی موجود در خودآگاهی استعدادی و آگاهی در خودآگاهی بالفعل هست، نمی تواند مزایای دیدگاه سینوی را حفظ کند و از سد ایرادهای شیخ بگذرد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ارسطو، آکوئیناس، خودآگاهی، آگاهی
|
  • Maryam Khosravi *, Mahmood Yahyazadefar, David Ahlstrom, Mohsen Alizadeh Saani Pages 11-48

    Nowadays, human capital is considered as the most important asset for the development of institutions, organizations and firms. Researchers have found that the enhancement of individual authenticity is the base for socially improvement of spontaneous innovation, founding significant cultural progress and consequently influential industry, entrepreneurship and economy. Strengthening of human capital get obtained when individuals get enhanced spiritually. Indeed, virtue and moral ethics of the authentic individual is the most important factor for the emergence of idea novelty and pragmatic potentials of innovative forces. Applied approach to the authenticity of the creative individuals and ethics create competitive advantages in the institution, because it reduces moral vices and even before the law, eliminates corruption and ensures the health of the administrative apparatus. In this article it is descriptively and interpretively discussed how an authentic individual, in the bed of institutions and by playing a role in the implementation of top-down and bottom-up policies, can express his innovative talents in order to achieve major progress. Also, the role of formal institutions in serving, setting disciplines and providing a healthy supportive environment for the activities of the authentic individual and as well the role of informal institutions as facilitators of participation of lower level actors has been described. At the end, it has been concluded how innovation, meritocracy, livelihood prosperous and economic justice will be prevailed through enhancing virtue enrichment of individuals.

    Keywords: Individual Authenticity, Moral Justice, Formal, Informal Institutions, Professional Ethics, Economic Justice
  • Maryam Salem *, Seyedeh Fatemeh Noorani Khatibani, Mitra Poursina Pages 49-75

    The present study uses an analytical-descriptive method to explain the relationship between philosophy and religion in Boethius’ Christology. For this purpose, three things are done in the Theological Treatises as a representative of Boethius' theological views: 1. Determining and explaining the theological problem that Boethius sought to answer in Christology. 2. Explain components such as: rational explanation of "Trinity" with the help of the category of relation, precise definition of "person" and "nature" in the issue of "Trinity", Demonstrating the intellectual and narrative weakness of the views of Euthychius and Nestorius, as well as emphasizing the distinction between nature and the person through whom Boethius solves the problem. 3. Boethius' final answer to this theological question. In the Consolation of Philosophy as the representative of Boethius' philosophy, we seek to examine two issues: 1. Does this treatise, as some have claimed, lack any Christian symbolism or teaching? 2. Does Boethius explicitly question Christian teachings in this treatise, or does he not merely explicitly refer to Christianity? Examining these cases, it was concluded that in the Theological Treatises, Boethius saw the Christian faith in a rational explanation in agreement with reason; in the Consolation of Philosophy he saw no need to refer directly to Christian teachings; he seeks the salvation of reason, and this has no conflict with his Christian faith.

    Keywords: Boethius, Christology, Relation, Person, nature
  • Mahboubeh Akbari Naseri, Shamsolmoluk Mostafavi *, Shahla Eslami Pages 77-104

    In the “phenomenology of the spirit”, there is evidence of absolute Identify as divine order. For Hegel, the divine order has a rational essence; therefore, the infinite divine order must be present in a finite being in order for the spirit to realize itself in the world. This movement of the spirit appears in “natural religion” and in parallel in symbolic art. “Plant Sculptures” are the first embodied form of the divine order. This primitive form is first shown as simple “columns” on which the least “work” has been done. These columns are mainly architectural components. Independent plant Sculptures are rarely found, because at this step the spirit is not free and its knowledge of itself is limited to the knowledge of plants. There are innocent in “plants religion” who lost with the onset of animal life and the resulting struggle and dynamism. With the end of natural religion and symbolic art, plant Sculpture continue to be repeal “Aufhebung” form in religions and the art of later periods. Plant religion is the beginning of the expression of the divine commandment embodied in religions.

    Keywords: Divine order, Sculpture, Plants religion, Hegel
  • Mohammad Hosein Moradinasab *, Ali Shirvani Pages 105-134

    The development of computer science- especially in the field of artificial intelligence - led to the formation of digital theology. Digital theology saw all the phenomena of the universe from the perspective of computer science. Frank Tippler explains the bodily resurrection by presenting omega point theory and a digital definition of human And tries to reconcile it with religious teachings - especially Christianity. This article explains and evaluates the omega point theory according to the basics.The conclusion is that this view is not based on solid foundations. Fundamentals such as the singularity of technology are flawed and the final principle of entropy is not scientific. This theory - contrary to Christian teachings - is atheistic and leads to incorrect results and supplies such as the negation of divine attributes. The omega point in justifying the wisdom of the resurrection and explanation of the purgatory world, the reward and the eagle of the hereafter are powerless.

    Keywords: Digital Theology, Digital Anthropology, Anthropic Principle, The Omega Point, Frank Tipler, Resurrection
  • Aysooda Hashempour *, Alireza Farsinezhad Pages 135-163

    By paying attention to the correspondence between the levels of existence and the levels of perception in Suhrawardi's thought, a new definition of science can be presented, the validity of which is generally different from other theories in the field of knowledge. In the school of enlightenment, "intuition" is considered as a great support for understanding the deep degrees of truth, which can be achieved through the world of imagination and the promotion of the realm of human enlightenment. The present article intends to study the coordinates of this type of scientology in the wisdom of illumination with a descriptive-analytical method, and through this it can explain its educational results in accordance with the results of this research "Gradual evolution" The degree of "perception" and, consequently, the "recognition of different understandings of a single truth" in such a way that it does not lead to skepticism and reprehensible relativism. There are two main consequences of the theory of intensity science, the realization of which depends on the implementation of the definition and dimensions of the theory of intensity science and the adoption of appropriate solutions in the educational system; Therefore, it seems that the vast capacity of the wisdom of enlightenment in inferring the various dimensions of education and improving the components of the educational system, such as the principles, results and strategies of education, is undeniable.

    Keywords: : Education, the light, Enlightenment principles, Suhrawardi, intuition, Intensity science
  • Muhammad Heydarpour *, Husayn Dabbagh Pages 171-202

    The Humean theory of motivation maintains that cognitive states like beliefs lack motivating force, and if an agent were to be motivated to perform an action, s/he necessarily would have a preceding desire Φ and a means-end belief that by Ψ-ing s/he would be able to satisfy Φ. Although different accounts of this theory have been provided so far, in this paper we will examine the account put forward by Bernard Williams according to which satisfying the preceding desire is the only basis for motivating someone to choose actions. This paper attempts to show that although the Humean theory of motivation as described above is considered to be a standard view in explaining intentional actions, it may encounter considerable difficulties to make plausible distinctions between the right and wrong kinds of motivations. In order to demonstrate that, we will first explain Bernard Williams’ Humean view and then discuss that ordinary people not only draw distinctions between de re and de dicto motivations, and between self-regarding and other-regarding motivations, but also think that moral agents normally have reasons to be motivated according to the right kind of these motivations in the relevant circumstances. Finally, we shall design a thought experiment to illustrate the point more strikingly. It seems that a plausible theory of motivation in meta-ethics should accommodate these intuitive and common-sensical sorts of distinctions, while Williams' account of the Humean theory of motivation lacks this feature.

    Keywords: de re, de dicto motivations, self-regarding, other-regarding motivations, sincere acts, reasons for the right kind of motivations, Bernard Williams
  • Alireza Alebouyeh *, Maryam Razavi Pages 203-239

    The world's population is growing exponentially, and people are facing significant problems such as hunger and extreme malnutrition. According to some people, the production of genetically modified foods can be a good solution to provide healthy and adequate food and thus solve global hunger. The production of genetically modified foods has also met with much opposition. A group of opponents, by presenting theological reasons, consider the production of genetically modified foods to be immoral and disgusting on their own, regardless of the consequences. This paper seeks to examine and critique the most important theological reasons for opposing the production of genetically modified foods, such as playing the role of God, crossing species boundaries, violating the intrinsic value of plants and animals, and changing creation. The results show that these reasons are not sufficiently convincing and cannot prove the immorality of the production of genetically modified foods, although this is not necessarily the case.

    Keywords: Genetically modified foods, Playing God', s Role, Crossing Species Boundaries, Violating Intrinsic Values of Plants, Animals, Changing Creations
  • Amin Ghaemi, Meisam Sefidkhosh * Pages 241-276

    As Kierkegaard has explained, humankind’s pain is recognized with its individuality. But, what happens for the pain during a prevalent disaster, and what changes does it go through? Is generality of a disaster can always help anyone to endure the pain? Does the generality leave any room for help to those who are all affected? Is there no difference among all kinds of pains in terms of their requirements for enduring or overcoming the individual pain? Such questions lead us to reconsider the relationship between the individuality of pain and the generality of calamity based on Kierkegaard’s meditations, especially because he himself did not engage this issue exactly. In his book, Sickness unto death, signed by a pseudonym called Anti-Climacus, as a representative of a special existential condition, he take a look on the meaning of pain that is deeply related to concept of despair, which is the basis of our analysis. In this article, by using an approach we call it as “Anti-Climacian”, we conclude that the individuality of pain in the context of a general disaster may prevent the alone person form pursuing a three-staged dialectical movement to set free from despair

    Keywords: Individuality, existential suffering, Soren Kierkegaard, Anti-Climacus, Existential Elements, Prevalent Disaster
  • Mohammadreza Bayat *, Saman Mahdever Pages 277-313

    Jürgen Moltmann argued, following World War II and its consequences for society, that traditional views of eschatology could not provide a firm foundation for Christian hope because they are indifferent to human suffering. Moltmann argues that God the Father sent His son to correct the current order, but that the powerful of this world crucified him. God, however, thwarted their purpose with the resurrection of Christ. According to Moltmann's eschatology, the promised order of the New Testament can serve as a basis for realizing Christian hope in the end-times. This order encompasses components that can be applied to meet the needs of contemporary society. Therefore, the eschatology of Moltmann is temporal, contextual and inclusive. Additionally to critique of traditional views, Moltmann's eschatology offers groundbreaking innovations in twentieth-century Christian theology, such as a holistic view of the subject of hope, an analysis of the praxis of hope, and the role of the future in a historical horizon. Some challenges challenge this eschatology, including doubts about the psychological dimension of hope, contradictions between the doctrine of the Holy Spirit and the astonishing dimension of Christian hope, and uncertainty in the mechanism of linear time and eternal time.

    Keywords: Jü, rgen Moltmann, Eschatology, Christian theology, suffering, hope
  • Hamid Ataei Nazari * Pages 315-343

    Among the arguments for God's Existence in the Islamic philosophy and kalam, the proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn) due to its merits has a unique position. invented by Avicenna (Ibn Sīnā), soon received a noticeable reception from his followers who tried to present new versions of the proof. Among the post-Avicennian Imāmī theologians, Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī (d. 672/1274) set forth an important, new version of the proof of the truthful in his theological treatise entitled Fūṣūl, which is known by some of later Imāmī theologians as an innovative version of the proof. The gist of his argument is that since contingent beings are not beings by itself, nor can be by itself the cause for something to exist, there must be a necessary existence among the beings of the universe. Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī’s innovative version of proof of the truthful and its effects and reception in the later theological and philosophical works has not received much attention in the recent researches so far. In the present article, having discussed and analyzed al-Ṭūsī’s innovative version of the proof, point out that some of the Imāmī theologians showed considerable attention to it and set out various versions of the proof in their writings.

    Keywords: Arguments for God', s Existence, proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn), Avicenna (Ibn Sīnā), Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī, Twelver Shīʿism kalām
  • Mohsen Karami * Pages 345-379

    The relation between film and philosophy is not so easy that firstly seems. On one hand, philosophers discuss the nature of film, and, for example, ask: what makes a recording a work of art? And, on the other hand, some filmmakers attempt to utilize philosophical themes in their works, and, in a word, produce philosophical movie. But it not the whole story, and a third claim has been proposed in recent dedicates: that movies can philosophizing. This new approach usually is called “film as philosophy”, “film-philosophy”, or “filmosophy”. Several arguments have been advanced in defense of this hypothesis, and every defender of this claim have proposed their own explanations. In this essay, we try to show, from a different position, that movies can doing philosophy in six ways. That is, there are movies make an account of a philosophical point, movies aske some philosophical questions, movies make defense or denial to a philosophical position, movies propose a philosophical thesis, and movies remind us important things.

    Keywords: Film as Philosophy, Film-philosophy, Filmosophy, Philosophizing, argument, explanation
  • Seyed Amirreza Mazari* Pages 381-409

    Facing death has always been regarded as a main philosophical issue in human`s life. Major philosophical traditions have given it abundant attention and tried to analyze it as the most serious concern of humans. One of the main ancient philosophical traditions, Epicurean relying on human wisdom tries to address this issue. Death, since the Stone Age, has brought alterations to the context of societies so that fear of death is currently seriously investigated by philosophers and psychologists, specially the change in the concept of death to an evil/despicable event. It was once presumed as a journey with this world or the other world nature in the pre-modern world, while now a social challenge with numerous effects. The current study aims to illustrate how it would be possible to re-interpret Epicurean`s doctrine in the modern world. This re-reading has its foundations on the hypothesis that argument therapy enables humans to face death in the modern world.

    Keywords: Epicurean, argument therapy, the modern world, Death
  • Mehrdad Safari * Pages 411-439

    In this essay, we intend, in the first place, to seek out a theory of the meaning of life in the view of the first Wittgenstein focused on the Tractatus Logico-Philosophicus. However, exegetical works on Tractatus Logico-philosophicus have culminated in the impossibility of speaking about a theory of the meaning of life in the view of Wittgenstein because all of them, in one way or another, accepted that the face value of the article 6.54 and 7, that is, to leave meta-scientific propositions. Hence, the first part of the essay delves into the analysis of this problem and suggesting an interpretation of Tractatus which solves this issue. This is done by adopting a grammatical-transcendental reading. After this job is done, different possible Wittgensteinian answers to the problem of life, Tractatus Logico-philosophicus, is offered and scrutinized. Finally, the best answer is offered based on Wittgenstein's Tractatus Logico-philosophicus for a theory of the meaning of life. He believes the meaning of life requires a kind of eternity which is not a very long time but one which does not have timeless.

    Keywords: tractatus, first Wittgenstein, Meaning of life, grammatical-transcendental reading, timelessness, nonsense
  • Seyyed Ali Hosseini * Pages 441-477

    In the peripatetic philosophy, there are two views on self-awareness: the idea that claim self-awareness is dependent on cognition of other things (cognition-dependent self-awareness) and the views that state self-awareness is a permanent phenomenon and can be directly access through introspection. The former idea is often attributed to Aristotle and the latter opinion stated by Avicenna who believed in inseparability of human nature and self-awareness. Although Aquinas was a proponent of cognition-dependent self-awareness, tried to preserve benefits of the opponent view (eg. Preserving first person perspective, our introspective intuitions and ontological self-identity) and reducing deficiencies and ambiguities of the theory of Aristotle by proposing Habitual self-awareness and actual self-awareness. In my view, he was somehow successful in the second task but he couldn’t pass some objections on cognition-dependent self-awareness and benefit from the first one consequences due to the purported gap between the unconscious habitual self-awareness and the conscious actual self-awareness.

    Keywords: Avicenna, Aristotle, Aquinas, Self-awareness, Consciousness